تجهیز جنگندههای اف ۱۴ ایرانی به موشکهای هوا به هوای سجیل، حلقه موشکهای قابل نصب روی این جنگندهها را کامل کرده البته تجهیز این جنگندهها به موشکهای فکور ۹۰، این حلقه را در آینده کاملتر خواهد کرد.
، تامکت یا همان جنگندههای اف 14 که ساخت کشور آمریکا هستند، امروزه با گذشت سالیان دراز از زمان تولیدشان، همچنان در زمره بهترین جنگندههای جهان به شمار میروند.
هماکنون فقط ایران و آمریکا به طور رسمی، تنها دارندگان این جنگنده در جهان به شمار رفته و تکنولوژی این جنگندهها را در اختیار دارند.
ماجرای خرید 80 فروند جنگنده اف 14 به دوران رژیم شاه و قبل از وقوع انقلاب اسلامی باز میگردد. ایران آن زمان توانسته بود از آمریکا 79 فروند از مجموعه سفارش 80فروندی تامکتها را تحویل گرفته و عملیاتی کند. یک فروند باقی مانده نیز بعد از وقوع انقلاب اسلامی جزو اموال مصادره شده ایران در آمریکا به حساب آمده و هرگز به ایران تحویل داده نشد.
این جنگندهها از آنجایی که قدرت بالایی در رهگیری، شناسایی و درگیری هوایی دارند، جزو جنگندههای بسیار قدرتمند آن روزها و البته حال حاضر جهان به شمار میروند.
- یکی از مهمترین ماموریتهای اف 14های ایرانی در جریان جنگ تحمیلی بود، آنجایی که این جنگندهها توانستند نقش بسزایی در فروپاشی تقریبا کامل نیروی هوایی ارتش عراق داشته باشند به طوری که طبق اطلاعات منتشره، در جریان تهاجم عراق به ایران، فقط اف14های ایرانی توانسته بودند بیش از 150 فروند از جنگندههای میگ، سوخو و . . . متعلق به ارتش عراق را منهدم کنند که این آماری بینظیر از میزان آمادگی این جنگندههاست.
فونیکس و تحریم ایران
موشک فونیکس (AIM-54 Phoenix)، اصلیترین موشکی است که با توجه به سازه و سیستمهای حساس اف14ها به خصوص رادارهای مدرن این جنگنده، برایش ساخته شده است. ایران در زمان سفارش خرید جنگندهها از آمریکا، مقدار مشخصی نیز موشک فونیکس سفارش داده و بخشی از سفارش خود را قبل از انقلاب تحویل گرفت اما آمریکا از تحویل مابقی سفارش ایران بعد از انقلاب اسلامی خودداری کرد ولی همان تعداد اندک خریداری شده هم در جریان جنگ تحمیلی، کارساز بود.
فونیکس، یک موشک هوا به هوا و مجهز به رادار دوربردی است که توسط آمریکا در سال 1966 ساخته و مخصوص نصب روی جنگندههای تامکت یا همان F14 است. این موشک 160 کیلومتر برد و 5 ماخ سرعت دارد و از این حیث، یک موشک برد بلند محسوب میشود.
اگرچه تعداد محموله تحویل گرفته شده از موشک فونیکس، اندک گزارش شده بودند، لذا این موشکها بعد از انجام موفق ماموریت خود در نبرد هوایی با جنگندههای اکثراً روستبار ارتش عراق، تمام شدند و ایران به فکر جایگزینی مناسب برای این موشکها افتاد تا اف 14ها همچنان با قدرت در میدان نبرد و دفاع از حریم هوایی ایران و حتی انجام ماموریتهای برون مرزی در جریان جنگ تحمیلی، تسلیح شده و قادر به انجام ماموریت باشند.
متخصصان ایرانی دست به کار شدند
در همان دوران جنگ، کارشناسان ایرانی توانستند، با تغییر کاربری موشکهای پدافندی و زمین به هوای هاگ، این موشکها را هوا به هوا کرده و برخی اف14ها را به این موشک مسلح کنند اما طبق اطلاعات منتشره، این پروژه در آن دوران خیلی موفق نبوده اما در عین حال دست تامکتهای ایرانی را هم خالی نگذاشته است.
"هاگ"، یک موشک مشهور آمریکایی است که روی سامانههایی به همین نام استقرار مییابد. این موشکها که مدلهای متعددی از آن امروزه در ایران تولید شده، غالبا موشکهایی هستند که روی سامانههای پدافندی نصب شده و با قدرت بالا و برد متوسط، قابلیت زیادی در هدفگیری و انهدام اهداف پرنده متخاصم اعم از جنگندهها، پهپادها و بالگردها دارد.
امروزه ایران با تغییر سامانههای این موشک، توانسته نمونههای بومی این موشک را نیز تولید کند. شاهین و شلمچه، دو موشک بومی و هاگ ایرانی هستند که از قدرت بالایی برخوردارند. این موشکها قابلیت این را دارند که روی سامانه موشکی و پدافندی مرصاد استقرار یافته و شلیک شوند.
حالا با گذشت بیش از دو دهه از دوران تسلیح جنگندههای اف14 ایرانی به موشکهای هاگ یا همان سجیل، حالا این موشکها در حال ارتقا بوده و متخصصان کشورمان در حال انجام تغییرات و ارتقا برد، برد راداری و تطبیق موشک با جنگنده در قالب "پروژه سجیل" هستند.
البته طبق اطلاعات و تصاویری که پایگاه اطلاع رسانی ارتش ایران منتشر کرده، موشک هوا به هوای سجیل هماکنون عملیاتی بوده و روی جنگندههای اف 14 نصب است.
هیچ اطلاعاتی از برد فعلی، برد راداری، توان عملیاتی و بقیه مولفههای موشک سجیل منتشر نشده اما با توجه به برد 40 کیلومتری موشک شلمچه به عنوان آخرین نمونه بومی و ایرانی از موشکهای هاگ، به نظر می رسد که "حداقل برد موشک سجیل" نیز نزدیک به 40 کیلومتر باشد، البته موشک سجیل که عضو خانواده سه عضو موشکهای هاگ ایرانی است، در غالب پروژه سجیل، هم اکنون در حال ارتقاست.
ناگفته نماند که با توجه به اینکه موشک فونیکس به عنوان اصلی ترین موشک جنگندههای اف 14 توسط آمریکا، ساخته شده است، از سالیان پیش، متخصصان کشورمان به فکر تولید یک موشک به عنوان مدل بومی موشک فونیکس افتادند تا با تسلیح جنگندههای اف 14 به این موشک، خیال همه از تغذیه مناسب این جنگندهها با موشکهای خاص خودشان، راحت شود.
حالا با گذشت چند سال از تحقیقات، موشکی با نام فکور 90 تولید و به طور غیررسمی رونمایی شده است. البته هنوز خبری از تست عملیاتی و تسلیح اف 14ها به این موشک منتشر نشده اما این موشک مکررا در مراسمات مختلف به نمایش در آمده است.
توجه به شکل ظاهری فکور، نشان میدهد که این موشک بسیار شبیه همان مدل آمریکایی خود یعنی موشک فونیکس است.
صنایع موشکسازی ایران در سالیان گذشته رشد چشمگیری داشته و ایران با تولید موشک هوا به هوای سجیل، حلقه موشکهای قابل نصب روی جنگندههای F14 را از 4 موشک (AIM120،AIM9، AIM7، AIM54) به 5 موشک ارتقا داده، حلقهای که در آینده با تسلیح تامکتهای ایرانی به موشکهای بومی فکور 90، کاملتر و البته عضوی جدید، ایرانی و بهروز خواهد داشت.
شک سجیل از زبان خلبان :
مطلب زیر به قلم سرهنگ خلبان فریدون علی مازندرانی نگاشته شده است :
در ارتباط با مورد اصابت قرار دادن یکفروند هواپیمای فرانسوی/عراقی سوپر اتاندارد باید بعرض برسانم که نیروی هوائی در اواسط جنگ تحمیلی بدلیل پاره ای از مشکلات پیش آمده در آماده سازی موشکهای دوربرد هوا به هوای فونیکس که سلاح سازمانی هواپیمای اف 14 بود تصمیم به استفاده از موشکی جایگزین بر روی هواپیمای اف 14 گرفت که با این اقدام تا حدودی کمبود وجود موشکهای فونیکس در صحنه نبردهای هوائی را التیام بخشند و کماکان از این گربه افسانه ای در جهت کسب برتری هوائی در آسمان کشور بهره بگیرند که به همین منظور پس از بررسی های اولیه، مقرر گردید موشک زمین به هوای" Hawk هاوک" جهت این منظور در نظر گرفته شود، لذا تیمی مرکب از سیزده نفر از پرسنل مجرب عملیاتی و فنی که شامل یکنفر خلبان کابین جلو و دو نفر از افسران WSO یا همان افسر کنترول اسلحه و مهمات "کابین عقب" و ده نفر از پرسنل مجرب و متخصص از رسته های مختلف اعم از موشک، رادار، الکترونیک، بال و بدنه و ....غیره، بود تعیین گردید تا با همکاری جهاد خود کفائی نیروی هوائی این پروژه را بنام "سجیل" در بالاترین سطح امنیتی و حفاظتی به پیش برده شود که سرپرستی عملیاتی این تیم بعنوان خلبان تیم نیز به حقیر واگذار گردید که پس از طی مراحل و آزمایشات اولیه مختلف و تستهای پروازی اعم از مکانیکی و پایداری و غیره، و سپس شلیک گرم موشک بسمت هواپیمای بدون خلبان هدف در دو نوبت مختلف و انهدام اهداف بصورت مستقیم در هر دو مرحله یادشده، قرار شد برای سومین و آخرین آزمایش نیز یک بار دیگر جهت اطمینان خاطر بیشتر تمامی مسئولین ذیربط در نیروی هوائی و فرماندهی پدافند هوائی کشور یک فروند دیگر از موشک هاوک بازسازی شده "سجیل" بسمت هواپیمای هدف بدون خلبان یا همان Drone شلیک گردد تا در صورت موفقیت این موشک بر روی هواپیمای اف 14 بعنوان موشک عملیاتی مورد استفاده قرار گیرد، لذا به همین منظور و در جهت تهیه سناریو و آماده سازی طرح پرواز و شلیک آزمایشی مورد نظر بودیم که بنا بدستور شهید والامقام عباس بابائی که در آن زمان مسئولیت معاونت عملیاتی نیروی هوائی را بعهده داشتند به بنده ابلاغ فرمودند که هیچگونه پرواز تست و شلیک موشک دیگری را در داخل میادین تیراندازی هوا به هوای کشور انجام ندهم و هواپیما و موشک مربوطه را جهت این شلیک آخرین به منطقه عملیاتی بوشهر انتقال داده و در همان پایگاه به جای استفاده از هواپیمای بدون خلبان هدف، هواپیمای حامل موشک "سجیل" در حالت اسکرامبل پایگاه بوشهر قرار گرفته و در زمان حمله واقعی هواپیماهای عراقی به منطقه خارک از همین هواپیما و موشک مورد نظر آن استفاده گردد و هر یک از مقامات مسئول در نیرو که تمایل بر نظارت بر این آخرین شلیک آزمایشی را دارند می توانند
لذا بنده نیز بلافاصله باتفاق جناب ابراهیم انصارین یکی از افسران کابین عقب هواپیمای اف 14 حاضر در تیم عملیاتی، هواپیمای مورد نظر را به بوشهر انتقال و تعدادی از افراد تیم عملیاتی و تعدادی موشک آماده سازی شده نیز برابر دستور همان روز توسط هواپیمای سی 130 به بوشهر منتقل نمودیم که نهایتا" پس از سه چهار روز انتظار، در روز چهارم با بصدا در آمدن آژیر اسکرامبل بوشهر هواپیمای مورد نظر را به پرواز درآورده و پس از تماس با رادار منطقه و اعلان موقعیت هواپیماهای مهاجم و قرار گرفتن در ارتفاع زیر یکصد پائی بالای سطح دریا و با سرعتی حدود 550 نات "ناتیکال مایل/ساعت" بسمت آنان پرواز نمودیم و پس از انجام قفل راداری بر روی هدف اولین موشک را در فاصله حدود 30 مایلی از هدف بسمت این هدف واقعی شلیک نمودیم که متاسفانه بدلیل مشکلی که در سیستم راکت موتور موشک بروز نموده بود موشک بجای بجلو حرکت نمودن بلافاصله پس از جدا شدن از هواپیما شروع به دور زدن یا همان "Barrel roll" زدن بدور هواپیمای خودمان نمود که خوشبختانه بدون برخورد به هواپیما موشک از ما دور و بدریا سقوط نمود که بلافاصله با قفل مجدد راداری بر روی هدف مورد نظر، موشک دوم را در فاصله حدود 20 مایلی از هدف شلیک نمودم که این موشک بخوبی از هواپیما جدا شده و بسمت هدف رهسپار گردید و پس از گذشت چند ثانیه با برخورد مستقیم موشک با هدف مورد نظر، ضمن مشاهده گوی آتشین ایجاد شده حاصل از برخورد موشک با هواپیمای مهاجم بدلیل نداشتن مهمات اضافی مجبور به ترک منطقه پروازی و بازگشت به پایگاه شدیم که در راه بازگشت از طریق ایستگاههای شنود نیروی هوائی و نیروی دریائی موجود در منطقه و همینطور تائید هواپیمای C-130 شنود الکترونیکی "خفاش" متوجه شدیم که هواپیمای مورد اصابت قرار گرفته یکی از پنج فروند هواپیماهای فرانسوی سوپر اتاندارد اجاره داده شده به رژیم بعث عراق می باشد.
نگاهی به ساحت موشک ایرانی فکور!!!!!!