جنگنده صاعقه ۱ و ۲ ارتش به دنبال توسعه جنگنده جدید و کسب تجربه و زیرساخت طراحی و تولید جنگنده بومی بوده است که نسخه تک سرنشین با نام صاعقه ۱ به تعداد ۵ فروند به طور رسمی و صاعقه ۲ به تعداد یک فروند تولید و عملیاتی شدند. برخی شایعات خبر از آغاز پروژه نسخه سوم این جنگنده بومی میدهند.
 

با توجه به اظهارنظر‌های برخی مقامات وزارت دفاع و نیروی هوایی که خبر از تولید جنگنده نیمه سنگین ایرانی دادند، احتنمال آغاز پروژه جنگنده صاعقه ۳ مطرح شد.

همچنین امیر واحدی فرمانده فعلی نهاجا در سال ۱۳۹۹ خبر از ساخت جنگنده سنگین ایرانی داد و گفت: اینکه چرا روی این هواپیما کار شد را حقیقتا من تفکر صنتعگران را نمی‌دانم، اما کار باید از جایی شروع می‌شد و این کاری که امروز با کوثر شروع شده است موجب شده تا ساخت جنگنده سنگین نیز شروع شود.


شایعاتی مبنی بر تلاش ایران برای تولید یک جنگنده نسل چهارم با همکاری محدود با روس‌ها در فضای مجازی منتشر شده بود که مقامات رسمی تا الان اظهار نظری راجع به آن نداشتند.


در کنار شایعات و برخی اظهارنظر‌های رسمی مقامات راجع به جریان داشتن پروژه ساخت نسل چهارم بومی، چندسالی میشه که ماکت یک جنگنده تک موتوره با طراحی مشابه جنگنده صاعقه در محافل رسمی به طور ثابت منتشر شده است که بازار شایعات پروژه صاعقه ۳ را گرم‌تر کرده است. ماکت این جنگنده خبر از یک جنگنده نیمه سنگین با سکان وی شکل و تک موتور با ۹ پایلون (جایگاه نصب سلاح) می‌دهد.

نگاهی به جنگنده‌های صاعقه ۱ و ۲ ساخت ایران / صاعقه ۳، نسل چهارم سنگین ایرانی در مسیر ساخت است؟

نگاهی به جنگنده‌های صاعقه ۱ و ۲ ساخت ایران / صاعقه ۳، نسل چهارم سنگین ایرانی در مسیر ساخت است؟

نگاهی به جنگنده‌های صاعقه ۱ و ۲ ساخت ایران / صاعقه ۳، نسل چهارم سنگین ایرانی در مسیر ساخت است؟

تصاویر ماکت جنگنده جدید نهاجا که احتمالا همان صاعقه ۳ باشد

 

به طور کلی پروژه صاعقه ۱ و ۲ بخشی از یک برنامه ریزی بلند مدت برای تولید جنگنده بومی نسل چهارم بودند و اولین تجربه ایران در طراحی جنگنده رزمی محسوب می‌شود. الگوی طراحی این جنگنده از روی اف ۱۸ هورنت آمریکایی بر پایه پلتفرم اف ۵ بوده است. طبق شنیده‌ها برنامه سازندگان این خانواده در نهایت تولید یک جنگنده سنگین بوده است که گفته می‌شود فرایند تولید آن شروع شده است. به نظر میرسد آینده صنایع هوایی ایران به لطف تلاش‌های متخصصان صنایع دفاع و نیروی هوایی روشن است و افزایش کمی و کیفی جنگنده‌های ساخت ایران در ناوگان ارتش و سپاه محتمل است.

نوشته: سیدنویدرضا موسوی