جنگنده اف ۴ فانتوم بیش از پنجاه سال است ستون فقرات نیروی هوایی ایران است و تحت ارتقا‌های مختلف پروازی و تسلیحاتی قرار گرفته است. این جنگنده چندمنظوره با تعداد حدود ۱۰۰ فروند در جای جای ایران عملیات انجام میدهد و در زمین، دریا و آسمان شکارچی دشمن است.
 
وقتی اف ۱۸ سوپرهورنت آمریکایی مغلوب جنگنده ایرانی می‌شود/ فانتوم‌ها همچنان کارآمدند؟
قاصد ۳ که قابلیت نصب روی  فانتوم را دارد. بمب قاصد ۳ به دلیل داشتن یک پیشرانه راکتی بردی معادل ۱۰۰ کیلومتر را پیدا کرد و بالک‌های آن نیز در مقایسه با دو نمونه قبلی کوچک تر شده‌است که این موضوع موجب افزایش برد دو برابری این بمب نسبت به نمونه‌های قبلی شده‌است.

 

;
لیپی از پروژه فلاح، نصب موشک هوا به هوای آر ۷۳ ویمپل روسی روی اف ۴ فانتوم توسط عطاالله بازرگان

در کنار پروژه‌های تسلیحاتی معرفی شده که به طور پراکنده روی فانتوم‌ها نصب شدند، ایران از سال ۲۰۱۲ یک استاندارد ارتقای کلی روی این جنگنده طراحی کرد که با نام شهید دوران معروف و اجرایی شد. لازم به ذکره یکسری از تسلیحات که تا الان منتشر کردیم هم جزو خروجی‌های پروژه دوران بوده اند (مانند موشک‌های ضد کشتی دریایی و آر ۷۳)
وقتی اف ۱۸ سوپرهورنت آمریکایی مغلوب جنگنده ایرانی می‌شود/ فانتوم‌ها همچنان کارآمدند؟
لوگو پروژه دوران که روی فانتوم‌های ارتقایی پروژه دوران نصب می‌شود


البته پروژه اولیه با نام قائم با همکاری چینی‌ها آغاز شد و شامل ارتقای تسلیحاتی فانتوم‌ها میشد که با خروج چینی‌ها از پروژه به طور مستقل و بومی توسط نیروی هوایی و وزارت دفاع ادامه پیدا کرد و با وجود تحریم‌ها به بار نشست.
تجهیز فانتوم به نمایشگر چندمنظوره، تجهیز به نمونه‌های ارتقایی و بومی سایدوایندر، تجهیز به هشدار دهنده راداری alr-۶۹، سیستم تجهیز دوست از دشمن (IFF)، ارتقای اویونیکی، تجهیز به موشک‌های آر ۷۳، تجهیز به ضد کشتی‌های قادر و نصر و همچنین ارتقای راداری به رادار بینات بخشی از ویژگی‌های این کیت کارآمد هستند.

وقتی اف ۱۸ سوپرهورنت آمریکایی مغلوب جنگنده ایرانی می‌شود/ فانتوم‌ها همچنان کارآمدند؟

سامانه‌های راداری جدیدی که روی فانتوم نصب شدند

 



فانتوم‌ها در میدان عمل، پیرمرد خسته یا فرمانده با تجربه؟

 نمی‌شود از جنگ گفت و از اف ۴ فانتوم نگفت. بخش جدایی نشدنی از ساختار رزم ایران و مدافع دائمی ایران که صدای غرش موتور هایش آرامش دل مردم و آشوب دل بدخواهان ایران بود. اف ۴ اصلی‌ترین جنگنده ایران در جنگ تحمیلی بود و با هدایت خلبانان وطن پرستی، چون شهید خلتعبری، شهید دوران، شهید غفور جدی اردبیلی، محمود اسکندری، محمد عتیقه چی، فرج الله براتپور، علیرضا یاسینی و.. تنها گوشه‌ای فاتحان اسمان ایران در دوران دفاع مقدس بودند.
از حماسه سازی‌های فانتوم در دوران جنگ زیاد گفته شده و به تخلیص به برخی از آنان اشاره میکنیم:
عملیات اچ ۳
عملیات کمان ۹۹
عملیات اوسیراک
حمله به اچ ۳ (از بین بردن بیش از نصف توان نیروی هوایی عراق در یک بمباران در مرز اردن)
عملیات مروارید (از بین بردن کل شاکله نیروی دریایی عراق در یک عملیات)


همچنین فتوفانتوم‌ها(RF4) با اجرای عملیات‌های شناسایی متعدد چشمان بینای فرماندهان در مراکز طرح ریزی عملیات بودند به طوری که حتی سامانه‌های پدافندی هم از تیر غیب این عکس‌های جاسوس در امان نبودند.

وقتی اف ۱۸ سوپرهورنت آمریکایی مغلوب جنگنده ایرانی می‌شود/ فانتوم‌ها همچنان کارآمدند؟
سامانه سام پدافند عراق که موقعیت دقیق آن توسط آر اف ۴ شکار شد و در هنگام عکس برداری سایه فانتوم شناسایی ایرانی بر فراز سایت پدافندی سام عراقی دیده می شود


وقتی خواب بر وطن فروشان حرام می‌شود
پس از پایان جنگ، اقدامات ددمنشانه منافقین قطع نشد و پس از شکست سنگین در مرصاد، به طرح ریزی عملیات‌های کور امنیتی و نظامی علیه کشور مشغول بودند و بار‌ها در مناطق مرزی و حتی داخل عراق مردم ایران را مورد اذیت و آزار و حتی ترور قرار دادند. اقدامات شرارت باری که بی پاسخ نماند و شغال خانه "اشرف" بار‌ها توسط فانتوم‌های ارتش تحت حمله و بمباران سنگین قرار گرفتند و هلاکت اعضای این سازمان تروریستی را به همراه داشت.

 

 
 
گزارش آسوشیتدپرس از حملات نیروی هوایی ارتش به پادگان اشرف پس از شرارت‌های این گروهک علیه امنیت ملی ایران، دعوت از خبرنگاران غربی از شگرد‌های سازمان تروریستی مجاهدین برای مظلوم نمایی بود.

 در اوایل دهه نود منطقه دستخوش تحولات امنیتی متعددی شد و گروهک‌های تکفیری با تعداد بالا پا به عرصه وجود گذاشتند. طولی نکشید تا پیشروی تروریست‌ها به پایتخت عراق و شهر‌های مرزی ایران رسید. با مجهاهدت‌های شهید سلیمانی و شهید ابومهندسی المهندس در مسلح سازی و سازمان دهی نیرو‌های عراقی علیه تکفیری ها، نبرد سنگین با تروریست‌ها آغاز شد. همانطور که پیشتر عنوان شد پشتیبانی هوایی بخش جدانشدنی یک جنگ شبکه محور است، به همین منظور سپاه بخشی از جنگنده‌های سوخو ۲۵ فراگفوت خود را به نیروی هوایی عراق واگذار کرد تا خلا پوشش هوایی آسمان عراق برطرف شود و پشتیبانی از یگان‌های مدافع پایتخت تسریع شود. همینطور روزانه پرواز‌های متعدد پهپادی به منظورپشتیبانی از محور مقاومت انجام می‌شده است. از همان زمان شایعاتی مبنی بر عملیات فانتوم‌ها علیه تکفیری‌ها به گوش میرسید تا اینکه در جریان مبارزه با تکفیری‌ها در منطقه جلوله و سعدیه عراق خبرنگار الجزیره تصویر عملیات فانتوم‌های ایرانی را بر فراز آسمان عراق منتشر کرد.
 
 
 
 
 
گزارش الجزیره که لحظه ای تصاویری از فانتوم های ایرانی بر فراز عراق منتشر می شود
وقتی اف ۱۸ سوپرهورنت آمریکایی مغلوب جنگنده ایرانی می‌شود/ فانتوم‌ها همچنان کارآمدند؟
 

البته عملیات فانتوم‌ها روی آسمان عراق چندان بی دردسر نبود و مشخصاً قطع پیشروی تکفیری‌ها به سمت مرز ایران و بازپس گیری مناطق اشغالی توسط مقاومت مطلوب آمریکایی‌ها نبود و همواره در صدد اخلال در عملیات‌های محور مقاومت بودند. مزاحمت آمریکایی‌ها در طرح تکفیری زدایی محدود به قوای زمینی نبود و به آسمان هم کشیده شد. در جریان یکی از عملیات‌های نهاجا علیه مواضع تروریست‌های داعش یک فروند اف ۱۸ سوپرهورنت آمریکایی مسلح به موشک‌های امرام اقدام به ایجاد مزاحمت در کریدور پروازی جنگنده‌های ایرانی میکند که با برخورد متقابل یک فروند اف ۴ فانتوم ارتقایافته ایرانی مواجه می‌شود و با مانور‌های متعدد سعی در فرار از دست اف ۴ ایرانی داشت که خلبان ایرانی با حفظ موقعیت برتر حمله، پرنده مزاحم را از منطقه عملیات ایران دور میکند.

 

با نگاهی به توسعه کیفی نیروی هوایی ارتش از بعد از جنگ، شاهد ارتقای مستمر ناوگان رزمی نهاجا هستیم و متناسب با تکنولوژی روز و سطح تهدیدات پدید آمده، تحت ارتقا قرار گرفته است و جنگنده‌های نهاجا در حوزه‌های مختلف اویونیک، الکترونیک، سیستم تسلیحاتی، سیستم موتور و فنی، سازه، سیستم‌های هشدار دهنده، رادارو تجهیزات ارتباطی دستخوش ارتقا‌های مختلفی شده اند و متناسب با تهدیدات روز آماده عملیات هستند. البته این مسله خرید خارجی یا همکاری خارجی در ارتقای بیشتر جنگنده‌ها را نقض نمیکند و در کنار ارتقای بومی تجهیزات خرید برخی جنگ افزار‌های خارجی هم میتواند راهگشا باشد و به توان دفاعی کشور بیفزاید. امروزه جنگنده اف ۴ فانتوم که به شبح هم معروف است هم سیستم پروازی و هم در رده تسیحاتی بروزرسانی شده است و در مقابل دشمنان این مرز و بوم چه در زمین‌های پست و چه در آسمان حرف‌های زیاد برای گفتن دارد و با پرواز‌های متعدد در مرز‌های کشور حافظ امنیت ملی ایران است.

نوشته: سیدنویدرضا موسوی