پرنده‌های بدون سرنشین انتحاری چند سالی است وارد یگان‌های هوافضای سپاه شده‌اند و با ورودشان به شهر‌های زیرزمینی، بر اهمیت آن‌ها افزوده شده است.

توسعه شهرهای موشکی و سیلوهای زیرزمینی که از دید تجهیزات جاسوسی و اطلاعاتی دشمن مخفی هستند، در سالهای اخیر یکی از برگ های برنده سپاه پاسداران و یکی از ارکان مهم قدرت بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران به حساب می آیند. در اقدامی مهم و قابل توجه، این بار نیروی هوافضای سپاه به مناسبت سوم شعبان میلاد امام حسین (ع) و روز پاسدار، برای اولین بار از یک شهر زیرزمینی پهپادی رونمایی و فصل جدیدی را در ارتقاء و نمایش توان پرنده های بدون سرنشین کشورمان باز کرد.

اما اینکه توانایی فوق دارای چه ارزش هایی است و چگونه می تواند به توان دفاعی کشورمان یاری رساند، موضوعی است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.


تجربه جمهوری اسلامی در توسعه موشک های بالستیک و لزوم حفاظت از انبارها و پرتابگرهای آنها از گزند دشمنان فرامنطقه ای و مجهز، در نهایت ایران را به سمت توسعه و احداث شهرهای موشک های و سیلوهای پرتاب زیرزمینی سوق داد؛  برنامه ای که مشخصا بیش از یک دهه عمر قدمت داشته و رونمایی از آن، به شدت کفه ترازو چه در بحث عملیاتی و چه عملیات روانی را به نفع جمهوری اسلامی ایران در حوزه بازدارندگی بالا برد.

برخی از شهرهای موشکی، مشخصا با نمایش سیلوها از طرف ایران برای طرف های غربی عیان شده و مشخص است که عمدتا این سیلوها و شهرهای موشکی در مناطق کوهستانی کشور -گه فراوان و پراکنده هم هستند- ساخته شده اند چراکه لایه های قطور سنگ ها در حکم یک پوشش و سنگر طبیعی، نفوذ به این پایگاه ها را اگر نگوییم ناممکن ولی بسیار بسیار سخت کرده اند.

طبیعتا در پروسه یک درگیری، سیلوهای موشکی به شلیک های متعدد پرداخته و به علت فناوری توسعه یافته برای بارگذاری سریع تر این موشک ها که مدتی پیش رونمایی شد، عملیات با سرعت بیشتری انجام می شود. پرتابگرهای متحرک موشکی نیز به سرعت از این پایگاه های زیرزمینی خارج و پس از پرتاب می توانند به سرعت داخل پایگاه شده و اقدام به مسلح سازی مجدد کنند. در عین حال،  بحث دیگری که در شهرهای موشکی شاهد آن بودیم، مسئله انبار کردن حجم قابل توجهی از موشک هاست که در کنار پروسه پرتاب، یک سیکل کامل بازدارندگی و انهدام طرف مقابل را در اختیار نیروهای عملیاتی قرار می دهد.

رونمایی از پایگاه‌های زیرزمینی پهپادی و موشکی

آنچه در شهر زیر زمینی پهپادی سپاه که در اخیرا رونمایی شد، مشاهده کردیم به نظر پیروی از همان پروژه شهر های موشکی است با این تفاوت که این بار به جای موشک ها، پرنده های بدون سرنشین به زیر زمین رفته اند که ابتکاری خاص و منحصربفرد در جهان محسوب می شود. نکته قابل توجه دیگر، پهپادهای منتقل شده به این شهر زیر زمینی هستند. تصاویر منتشر شده از رونمایی اخیر نشان می دهد که تعداد قابل توجهی از پهپادهای انتحاری و خاص سپاه در این پایگاه مستقر شده اند.

این پهپادهای انتحاری اولین بار در جریان رزمایش پیامبر اعظم(ص) ۱۵ و بار دیگر در جریان رزمایش پیامبر اعظم (ص) ۱۷ به میدان وارد شده و تصاویر ثبت شده از عملیات آنها، دقت حیرآوری را به نمایش گذاشت. پروسه پرتاب این پرنده های بدون سرنشین در رزمایش اخیر سپاه یعنی پیامبر اعظم (ص) ۱۷، به نمایش گذاشته شد. این پرنده های بدون سرنشین در داخل نوعی کانتینر روی هم قرار گرفته و با ترتیبی خاص،  به کمک یک شتاب دهنده به پرواز در آمده و در مرحله بعدی نیز موتور اصلی آنها فعال می شود.

پهپاد انتحاری سپاه در رزمایش پیامبر اعظم(ص) ۱۵

پهپاد انتحاری سپاه در رزمایش پیامبر اعظم(ص) ۱۵ - لحظاتی قبل از هدف قرار دادن نمونه سامانه پدافندی سام ۶

دقت تحسین برانگیز پهپاد انتحاری سپاه

دقت تحسین برانگیز پهپاد انتحاری سپاه در رزمایش پیامبر اعظم(ص) ۱۷

این کانتینرهای حامل این پرنده های بدون سرنشین را می توان بر پشت یک کشنده نصب کرده و به سرعت در وضعیت پرتاب قرار دارد. به همین خاطر، سردار حاجی زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه در حاشیه رونمایی از شهر پهپادی،  نکته قابل توجهی را در این زمینه ارائه کرد و گفت: "در این پایگاه در لحظه می توانیم ۶۰ فروند پهپاد را به پرواز درآوریم و به دلیل آنکه  برد این پرنده های بدون سرنشین زیاد است؛ محدودیت هدف نداریم و هر متخاصمی را می توانیم مورد اصابت قرار دهیم. "

حامل ۵ فروندی پهپادهای انتحاری سپاه

حامل ۵ فروندی پهپادهای انتحاری سپاه در شهر زیرزمینی

بر اساس تصاویر منتشره از این مرکز ویژه، در هر کدام از کانتینرهای حامل پهپاد های انتحاری، ۵ فروند پرنده مشاهده می شود و با توجه به صحبت سردار حاجی زاده، فقط در این پایگاه حداقل ۱۲ حامل پهپاد انتحاری به صورت آماده برای عملیات واکنش سریع وجود دارند.

پهپاد های انتحاری سپاه، دو مدل شد

در تصاویر منتشر شده از شهر زمینی پهپادهای سپاه، در کنار پهپادهای سفید رنگی که همانند نمونه های دیده شده در رزمایش های قبلی هستند، تعدادی پهپاد با همان طراحی کلی و به رنگ سیاه مشاهده شده است. این پرنده های بدون سرنشین نسبت به مدل اولیه، از اندازه کوچک تری برخوردار هستند و همچنین در نوک بال نیز شاهد تفاوت بین دو پهپاد هستیم. در پهپادهای انتحاری نسل اولیه، در نوک بال دو زائد عمودی هم به سمت بالا هم پایین است و در مدل جدیدتر و کوچک تر، صرفا به سمت بالاست.

پهپاد انتحاری سپاه در شهر زیر زمینی

پهپاد انتحاری سپاه در شهر زیر زمینی - مدل اولیه - به وضعیت در نوک بال دقت کنید

پهپاد انتحاری مدل جدید سپاه

پهپاد انتحاری مدل جدید سپاه در شهر زیرزمینی - به طراحی متفاوت در نوک بال دقت کنید

از مشخصات دقیق پروازی این دو مدل اطلاعات خاصی در دسترس نیست ولی مدل جدید تر، به نظر با برد کمتر توسعه پیدا کرده و به نظر می رسد برای پوشش دادن اهداف در فاصله نزدیک تر به کار می رود. نکته قابل توجه دیگر در خصوص این پهپاد، رنگ تیره به کار رفته در بدنه آن است که تشخیص چشمی آن را در فضاهای کم نور برای دشمن سخت تر می کند و به نظر می رسد مخصوص عملیات های شبانه و غافلگیرانه هستند.

بخشی از پهپادهای انتحاری سپاه

بخشی از پهپادهای انتحاری سپاه در شهر زیر زمینی 

یک مسئله قابل توجه دیگر در خصوص شهر پهپادی سپاه، نمایش تعدادی از پرنده های بدون سرنشین انتحاری نسل اول بود که در تصاویر بخش پایینی آنها محو شده بودند. در سایر تصاویر مربوط به این رونمایی که در کلیپ موجود در گزارش هم قابل رویت است، مشخصا چنین مسئله ای رویت نمی شود. در حال حاضر نمی توان به صورت قطعی در این خصوص نظر داد ولی بحث حمل نوعی موشک یا ریز مهمات و حتی پهپادهای کوچک تر در زیر این پرنده بدون سرنشین، نکته دور از ذهنی نیست و می تواند قابلیت های این پلتفرم را به صورت ویژه، افزایش دهد.

روند توسعه و ارتقاء قدرت پهپادی نیروهای مسلح، نقش قابل توجهی در موفقیت استراتژی دفاعی کشورمان داشته، ولی با رونمایی از شهر زیززمینی و وارد شدن پهپادهای انتحاری به این پایگاه ها و همچنین اقداماتی همچون افزودن حامل ها، موجب شده تا این تجهیزات نیز همانند موشک ها، جزو دارایی های استراتژیک و خاص جمهوری اسلامی ایران محسوب شوند و اکنون پهپادهای انتحاری سپاه پاسداران نیز ماموریت های جدید وبزرگتری در زمینه بازدارندگی و تنبیه هر نوع تفکر متجاوزانه، بر عهده گرفته اند.