سپتامبر ۲۰۰۷ پایگاه هوایی تله نف اسراییل
از اوایل سپتامبر تمرینات مشکوکی برای اسکادران ۶۹ در نظر گرفته شده بود
این تمرینات روزانه شامل پروازهای طولانی و دراز مدت بهمراه تمرینات سوختگیری هوایی اسکادران انهم در سکوت کامل رادیویی و بدون استفاده از بیسیم برای ارتباط با سایر خلبانان اسکادران بود
به خلبانها گفته شده بود این تمرینات به منظور آمادگی جهت شرکت در یک مانور سطح بالا با حضور ایالات متحده و برخی از کشورهای دوست اسراییل در ناتو بود جنگنده های اسکادران نیز شامل ۸ فروند جنگنده اف -۱۵ رام و اف -۱۶ سوفا بودند خلبانان بیش از این چیزی نمیدانستند.هر دو این جنگنده ها با دارا بودن دو کابین و امکانات تهاجمی برای عملیات های تهاجمی سطح بالا در نظر گرفته شده بودند و برد بالا و سطح جنگ الکترونیک بالای داشتند

محموله مشکوک

موضوع از مدتها پیش شروع شد موساد طی نظارت شدیدی که بر رفت وآمد بنادر سوریه داشت متوجه تردد غیر طبیعی کشتی هایی از مبدا کره شمالی به بندر لازقیه شده بودند موضوع مشکوک این بود که بار این کشتی ها بصورتی محرمانه تخلیه و تمامی بارها به یک مقصد ارسال میگردید مرکزی موسوم به تاسیسات تحقیقات کشاورزی در نزدیکی رود فرات و در دیر الزور واقع بود
در بارنامه این کشتی ها قید شده بود کشتی حامل سیمان از کره شمالی میباشد واین موضوع شک سازمان اطلاعات ارتش رانگیخته بود تصور اولیه بر این بود که مقادیر بسیار زیادی سلاح از کره شمالی خریداری شده و بصورت محرمانه به سوریه حمل میگردد ولی نوع بار و مقصد ان چیز دیگری میگفت هیچکدام از بارهای تخلیه شده به مقصد پادگان و امادگاههای ارتش سوریه ارسال و تحویل نشده بود واین بیشتر باعث نگرانی از نوع محموله دریافتی میگردید.همچنین اطلاعات بیشتر نشان میداد که کره شمالی اصلا صادر کننده سیمان نیست و حتی خود از چین سیمان نیز وارد میکند و بخش عمده سیمان برای سوریه از اردن و ایران می امد

تحقیقات گسترده موساد

پرونده این ایستگاه تحقیقاتی کشاورزی به موساد جهت جمع اوری اطلاعات بیشتر ارسال گردید
پس از مدتی نتایج تحقیقات موساد به این شرح اعلام شد
مرکز تحقیقات کشاورزی مورد نظر در واقع یک سایت هسته ای نیمه کاره میباشد
این سایت توسط دولت کره شمالی و مهندسان و تکنیسین های این کشور بنا شده
کشور ایران بین ۱ تا ۲ میلیارد دلار جهت تجهیز این مرکز هسته ای به کره شمالی پرداخت نموده است
موساد مدعی شد اطلاعات کشف و درج شده کاملا موثق بوده و طی یک عملیات پیچیده اطلاعاتی برون مرزی و از یک مقام عالیرتبه سابق وزارت دفاع ایران که در ترکیه مقیم بوده بدست آمده البته موساد اطلاعات بیشتری در مورد هویت این شخص و وضعیت فعلی وی بروز نداد

(((علیرضا عسگری (۱۳۳۱–۱۳۸۹) سرتیپ بازنشسته سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، معاون وزیر دفاع ایران و عضو هیئت دولت محمد خاتمی و وبلاگ‌نویس بود که در اوایل ۲۰۰۷ در ترکیه ناپدید شد. گزارش‌هایی دربارهٔ ربوده شدن او توسط سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل منتشر شد. گمانه زنی‌هایی پیرامون ربودن وی تا همکاری با سرویس‌های جاسوسی غربی منتشر گردید که صحت هیچ‌یک بدرستی روشن نیست. در تاریخ ۲۷ دسامبر ۲۰۱۰ میلادی، روزنامه‌های اسرائیلی هاآرتص و یدیعوت اخرونوت با درج خبری بر روی وب‌گاه‌های خود، به نقل از یکی از نزدیکان ایهود باراک مدعی شدند که علیرضا عسگری در سلول خود در زندان آیالون دست به خودکشی زده‌است.دولت ایران نیز اعلام کرد که وی در زندان اسراییل به قتل رسیده‌است. البته بسیاری از منابع از فرار برنامه ریزی شده ان خبر دادند
پس از انتشار این اخبار حسین علایی از فرماندهان سابق سپاه پاسداران در یادداشتی در روزنامه ملت ما نوشت که «اگر عسگری در دوره خدمت بازداشت و «زودهنگام» بازنشسته نمی‌شد، شاید سرنوشت دیگری پیدا می‌کرد.»))))
بلافاصله کابینه اسراییل جهت تصمیم گیری در مورد این موضوع و بحث بر سر چگونگی واکنش اسراییل تشکیل جلسه داده و دراین جلسه تصمیم به نابودی سایت مورد نظر گرفته شد و طبق معمول به نیروی هوایی اسراییل جهت اجرای دستور ابلاغ گردید
در نیروی هوایی بر سر چگونگی حمله به این تاسیسات و واکنش احتمالی سوری ها بحث و تبادل نظر گردید و در نهایت قرار شد ماموریت کاملا محرمانه انجام شود و هیچ کدام از عوامل دخیل در عملیات نیز تا قبل از روز عملیات از چگونگی روند عملیات مطلع نگردند.اسرائیل سه دهه قبل نیز به نیروگاه اتمی بغداد حمله کرده بود از این رو تجربه چنین حملاتی را داشت
مشکل اصلی عملیات مکان تاسیسات بود که در عمق خاک سوریه قرار داشت و گروه پروازی برای حمله به این تاسیسات صدها مایل در عمق خاک سوریه باید نفوذ میگردند و بعد از عملیات نیز برمیگشتند که با توجه به تجهیزات پدافندی متعدد بر سر راه اسکادران و همچنین وجود شکاری های میگ -۲۹ سوری امکان خطر را برای گروه پروازی مشکل مینمود لذا تصمیم بر این گردید که که گروه پروازی با عبور از روی مدیترانه از امن ترین مسیر بسمت هدف رفته و در تمام طول مسیر نیز با استفاده از غلافهای اخلالگر در رادارها و سیستم پدافندی سوریه ایجاد اختلال نمایند
در هفتم سپتامبر ۲۰۰۷ جنگنده های اسکادران ۶۹ تحت پوشش یک فروند هواپیمای جنگ الکترونیک از پایگاه برخاسته و پس از عبور از روی مدیترانه از خط مرزی سوریه و ترکیه وارد خاک سوریه شده و پس از بمباران مرکز هسته ای سوریه بسمت پایگاه رهسپار شدند و جالب اینکه در این عملیات حتی یک گلوله بسمت جنگنده های اسراییلی شلیک نشد.اگرچه اسرائیل هرگز در مورد جزئیات این عملیات دست کم تاکنون چیزی نگفته ولی از قرار اف15 در این عملیات حضور داشته است
 

واکنش های پس از حمله
در نخستین واکنش مقامات سوریه به این حمله، آنها مدعی شدند که هواپیماهای اسرائیل بمبهای خود را به نوعی در صحرا رها کرده‌اند و در آنجا هیچگونه تاسیسات استراتژیکی وجود نداشته.
در اظهاراتی که بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه در ۲۷ آوریل۲۰۰۸ بیان کرد گفت :«چطور ممکن است سوریه مرکزی هسته‌ای را بدون هیچگونه پدافند ضدهوایی در کشورش تاسیس کند؟ چطور ممکن است سوریه مرکز هسته‌ای‌اش را در محیطی آسیب‌پذیر همچون بیابان بنا کند؟»
در فاصله دو روز پس از حمله خبرهایی از وجود بقایای سقوط یک هواپیمای سوخت‌رسان اسرائیلی در استان غازی عینتاب ترکیه از رسانه‌های ترکیه‌منتشر شده بود ولی بعدها مشخص شد که قطعات کشف شده منابع سوخت جنگنده های اف -۱۵ رام اسراییلی بوده که پس از مصرف سوخت در ان منطقه رها شدند
در نمونه‌برداری که بعد از این عملیات توسط بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای از منطقه بعمل آمد، علائمی بر تایید وجود اورانیوم در منطقه اثبات شد.
روزنامه نویه‌تسورشه تسایتونگ آلمان در مارس ۲۰۰۹ مدعی شد که اسرائیل با استفاده از اطلاعاتی که در بازجویی از علیرضا عسگری معاون سابق وزارت دفاع ایران بدست آورده توانسته به وجود این مرکز پی ببرد.
در این عملیات پدافند هوایی سوریه کاملا منفعلانه عمل نموددو هیچ گونه واکنشی به حمله نشان نداد و زمانی سوریه متوجه حمله اسراییلی ها شدند که جنگنده ها در حال فرود در پایگاههای خود بودند همچنین اسراییل ادعا کرد که در عملیات باغ میوه (Operation Orchard)، از فناوری هواپیمای هکر، استفاده کرده است و با استفاده از این فن اوری اقدام به هک و کور نمودن رادارهای پیش اخطار سوریه نموده است نیروی هوایی اسراییل اعلام نمود در این عملیات از هواپیمایی جاسوس الکترونیک و جنگال بهره گرفته شد و تمامی هواپیماهای جنگنده تحت پوشش هواپیمای جنگ الکترونیک در کمال ایمنی پس از هدف قرار دادن اهداف خود بسلامت به پایگاه خود بازگشته اند.
 

عملیات باغ میوه به دنبال چه بود؟

 
ژنرال ارشد الیئزر شکئدى فرمانده نیروى هوایى اسرائیل هفته گذشته ازیکى از پایگاه‌هاى نیروى هوایى در شهر ساحلى حرزیلیا بازدید کرد. او با خلبان ها و هدایت گر ها دیدار کرد.
عملیات باغ میوه به دنبال چه بود؟

ژنرال ارشد"الیئزر شکئدى" فرمانده نیروى هوایى اسرائیل هفته گذشته ازیکى از پایگاه‌هاى نیروى هوایى در شهر ساحلى "حرزیلیا" بازدید کرد. براى این ژنرال 50 ساله که فرماندهى نیروهاى اسرائیلى در صورت بروز جنگ با ایران را برعهده دارد این بازدید درحکم تقویت روحیه نیروهایش بود.

او با خلبان‌ها و هدایت‌ گرها دیدار وخوش و بش کرد. این افراد همان نیروهایى بودند که درطول جنگ تقریبا یک ماهه سال گذشته با لبنان بر فراز آن کشور پرواز کردند.

اما جمع شدن تعداد بسیار زیاد خبرنگاران در آن محل، دلیل دیگرى داشت. آنها پرسش‌هاى فراوانى درباره حمله هوایى دو هفته گذشته خلبانان او به داخل مرزهاى سوریه داشتند. حمله‌اى که اسم رمزآن"باغ میوه" بود.

شکئدى به هیچ کدام ازسوال‌ها جواب نداد. در روزهاى بعد ازآن هم سیاستمداران اسرائیلى، سکوتى آهنین را در قبال این مساله در پیش گرفتند. حتى زمانى که این پرسش از سوى وزیر امور خارجه فرانسه مطرح شد موضع آنها تغییرى نکرد.

با این حال شایعات درباره این حمله همچنان درجریان بود آن هم نه فقط دراسرائیل بلکه حتى در واشینگتن و نقاط دیگر.

در روزهایى که مى‌آمد انتشار یک سرى اطلاعات کلى حمله با ادعاهاى ضد و نقیض مختلفى همراه بود که بعضى از آنها بحث هدایت حمله از سوى آمریکا و انگلیس را مطرح مى‌کردند.

وزنامه نیویورک تایمز اهداف این حمله را یک سایت هسته‌ اى اعلام کرد که با همکارى تکنیسین‌هاى کره شمالى در حال ساخت بود. منابع دیگر از این خبر دادند که جت‌هاى اسرائیلى کاروانى از نیروهاى حزب‌الله، سایت پرتاب موشک یا اردوگاه تروریست‌ها را هدف قرار داده‌ اند.

در میان این اطلاعات سردرگم کننده ، اطلاعات دقیق‌ترى نیز به دست آمد که تمام ادعاهاى گذشته را زیر سوال مى‌برد. دو منبع سوخت قابل جدا شدن ازجنگنده‌ها درکنار مرز ترکیه پیدا شد. بنا به اعلام منابع نظامى ترکیه این منابع سوخت متعلق به نسل جدیدى از جنگنده‌هاى دور پرواز اسرائیل به نام"رام اف 15 ال" است.

 این جنگنده‌ها وقتى به منابع سوخت اضافى مجهز مى‌شوند مى‌توانند میدان جنگى خود را تا فاصله دو هزار کیلومتر گسترش دهند. عده‌ اى معتقدند اسرائیل این جنگنده‌ها را براى تهدید ایران خریدارى کرده است و به همین دلیل حمله اى که به سوریه انجام داد در واقع یک "تهاجم تمرینى" بود.

بالاخره در پایان هفته گذشته بود که جزئیات با ارزشى ازعملیات باغ میوه ازسوى یکى از منابع اسرائیلى فاش شد. هر چند خود این جزئیات به اندازه کافى کلى بودند اما ازدل آنها مشخص شد که عملیات هوایى اسرائیل که با گذر ازمرزهاى هوایى ترکیه انجام شد به هیچ وجه یک عملیات کوچک نبود.

در عملیات باغ میوه هشت جنگنده از جمله هواپیماهای  اف 15 و اف 16مدرن شده و مسلح به موشک‌های” ماوریک“ حضور داشتند. از همه مهمتراینکه برفراز آنها و در ارتفاعى بالاتر یک هواپیماى ” الینت“ پرواز مى‌کرد.هواپیمایى که ازآن براى جمع آورى الکترونیک اطلاعات استفاده مى‌شود.

اطلاعاتى که پس از آن از منابع نزدیک به رهبران ایالات متحده به بیرون درز کرد بسیار شک برانگیز بود. چرا که به نظر مى‌رسید آنها به دنبال همان دیدگاه خود درباره محور شرارت در ارتباط با سه کشور ایران، کره شمالى و سوریه هستند.

در عین حال یک سرى از نگرانى‌ها نومحافظه‌کاران در ارتباط با سیاست خارجى آمریکا را نیز آشکار مى‌کرد.

 این نگرانى که بر روند خلع سلاح هسته ‌اى کره شمالى به خوبى نظارت نشده و این کشور درحال انتقال تاسیسات خود به سوریه و ایران است که آنها هم سلاح‌هاى مورد نیازحزب الله را تامین مى‌کنند.

تمام این ادعاها یادآور اتهام‌هاى جعلى است که دررابطه با سلاح‌هاى کشتار جمعى عراق مطرح مى‌شد و در نهایت مقدمه حمله آمریکا به این کشور را فراهم کرد.

عملیات باغ میوه نه تنها نحوه انجامش غیر متعارف است بلکه سکوت اسرار آمیزى که آن را احاطه کرده برخى عملیات مشابه اسرائیل را به خاطر مى‌آورد که بیشتر لاف‌زنى بود. اما این نکته کاملا آشکار است که عملیات، بسیار سرى بود تا حدى که حتى وقتى خلبان‌ها به کابین خود وارد شدند هنوز نمى‌دانستند به سمت چه هدفى مى‌روند.

بنا به اعلام یکى ازکارشناسان مسائل امنیتى در روزنامه واشنگتن پست که توانست با یکى ازخدمه پرواز این عملیات صحبت کند، هدف حمله که در زمان پرواز درهوا تازه اعلام شد، یکى ازتاسیسات شمالى سوریه بود که تحت عنوان مرکز تحقیقات کشاورزى روى رودخانه فرات فعالیت مى‌کرد.

البته بر اساس همین منابع، سه هفته پیش یک کشتى کره شمالى با بارى که در اسناد رسمى سیمان عنوان شده بود در سوریه پهلو گرفت. این منابع مدعى هستند بارکشتى، تجهیزات هسته‌اى بود.

این زاویه دیدى است که شدیدا از سوى نومحافضه‌کاران آمریکایى و جان بولتون، سفیر پیشین ایالات متحده در سازمان ملل تبلیغ مى شود. البته دیگر جناح‌هاى آمریکایى نیز به میدان وارد شده ‌اند. کاندولیزا رایس در گفت‌ و‌گو با تلویزیون فاکس بدون اشاره به نام سوریه عنوان کرد که این حمله درارتباط با متوقف کردن تکثیر سلاح‌هاى غیر متعارف بود. 

برخى از دیگر منابع آمریکایى ادعاى همکارى هسته ‌اى سوریه و کره شمالى را مردود مى‌دانند. چون اقتصاد ازهم پاشیده این کشور نه توان صنعتى و نه توان اقتصادى راه ‌اندازى تاسیسات هسته‌اى را دارد. ضمن اینکه حضور کره‌ اى ها در این کشور را نیز اتفاق عجیبى نمى‌دانند چون این دو کشورازسال‌ها قبل روابط اقتصادى خوبى با هم دارند.

مینا گلرو