نیروی فضایی ایالات متحده اعلام کرده است که روسیه یک سلاح ضد ماهواره را در فضا آزمایش کرده ، سلاحی که خود یک ماهواره است. همین ماهواره با نام Cosmos 2543 در سال ۲۰۱۹ در حال نزدیک شدن به یک ماهواره جاسوسی سری ایالات متحده شناسایی شده بود. نیروی فضایی ایالات متحده بر این باور است که این دو حادثه به هم مرتبط بوده و مربوط به آزمایش سلاحی در فضا به منظور از بین بردن یا از کار انداختن ماهواره های کشورهای دیگر در مدار زمین است.
به نظر می رسد که این آزمایش باعث خواهد شد ایالات متحده نیز به سمت توسعه و تولید نمونه های خود از ماهواره های قاتل برود. در ۱۵ جولای جاری، ماهواره Cosmos 2543 شیئی جدید را در مدار زمین در نزدیکی یک ماهواره روسی دیگر رها کرده است. این رهاسازی، به باور نیروی فضایی ایالات متحده با آزمایش روسیه، با تست توانایی روسیه در رها کردن ماهواره ها از دیگر ماهواره ها در مدار زمین مرتبط است. به ادعای نیروی فضایی ایالات متحده، این آزمایش بخشی از تلاش های مداوم روسیه برای توسعه و آزمایش سیستم های فضامحور بوده و با دکترین نظامی کرملین برای بکارگیری تسلیحات نظامی که دارایی های فضایی ایالات متحده و متحدانش را تهدید می کند مطابقت دارد.
این تست به تنهایی خطر بزرگی شمرده نمی شود زیرا ماهواره های بزرگ همواره ماهواره های کوچک را رها می کرده اند و این قابلیت چندان جدید نیست. برای مثال، پرنده فضایی بدون سرنشین X-37B ایالا تمتحده در آخرین ماموریت خود در فضا چندین ماهواره کوچک تر را در مدار زمین رها کرده بود. اما نیروی فضایی ایالات متحده این آزمایش را در زمینه ای بسیار بزرگ تر می بیند. در سال ۲۰۱۹ ماهواره روسی Cosmos 2543 به طرز بی سابقه ای به یک ماهواره جاسوسی ایالات متحده به نام USA-245 نزدیک شد، ماهواره ای اپتیکال که در سال ۲۰۱۳ در مدار جای گرفته بود. گفته می شود که دو حادثه اخیر در واقع دو بخش از یک آزمایش یکسان بوده اند. در بخش اول نزدیک شدن به ماهواره هدف مورد آزمایش قرار گرفته و در بخش دوم نیز ماهواره قاتل برای آزاد کردن سلاح ضدماهواره آماده شده است.
تقسیم کردن این آزمایش به بخش های کوچک تر و انجام آن ها با چند ماه فاصله مشابه همان کاری است که روسیه به طور پنهانی در مورد موشک کروز برد بلند و زمین پرتاب ۹M729 انجام داد، موشکی که در نهایت به معاهده منع اشاعه موشک های میان نبرد سال ۱۹۸۷ بین ایالات متحده و شوروی سابق پایان داد. آزمایش ضد ماهواره ای روسیه یک آزمایش «غیرویرانگر» توصیف شده زیرا در جریان آن به هیچ ماهواره ای آسیب نرسیده است. به نظر می رسد این موضوع خبر خوبی است زیرا آزمایش ماهواره های ویرانگر معمولاً با انتشار بقایایی در مدار زمین همراه است که تا شعاعی قابل توجه برای ماهواره های دیگر خطرناک خواهد بود. در سال ۲۰۱۹، یک آزمایش سلاح ضد ماهواره ای مخرب روسیه با نام عملیات شکاتی، باعث ایجاد ۶۰ تکه زباله و قطعه معلق در مدار زمین شد که با واکنش تند ناسا همراه بود.
هنوز مشخص نیست که سلاح ضد ماهواره روسیه ماهواره های دشمن را از بین می برد. یک روش برخورد ساده و مستقیم با ماهواره دشمن است. روش دیگر نیز منفجر کردن چیزی شبیه تفنگ مداری است، کلاهکی مجهز به مواد انفجاری بسیار قوی که با گلوله های فلزی ویرانگر خود، ماهواره های دشمن را زیر رگبار خود قرار می گیرد. ایالات متحده در گذشته چندین نمونه از سلاح های ضد ماهواره ای از جمله موشک ASAT که از هواپیمای F-15 Eagle پرتاب می شود و سیستم های زمین پرتاب دیگر را توسعه داده است. موشک رهگیر بالستیک SM-3 و سیستم موشکی رهگیر زمین پرتاب هر دو برای ساقط کردن کلاهک های بالستیک شلیک شده طراحی شده اند که دارای توانمندی های ضد ماهواره ای نیز هستند.