صنایع هوایی شاهد، پس از موفقیت در ساخت بالگرد ترابری شاهد278 کار ساخت نمونه رزمی و تهاجمی سبک را با جدیت بیشتری در دستور کار قرار داد که در سال 1385 به تولید بالگرد شاهد285 منجر شد.این بالگرد از نوع تکنفره و برای اجرای مأموریت های نظامی از جمله شناسایی و گشت رزمی و پشتیبانی از نیروهای زمینی توسعه یافته است.در مأموریت شناسایی و گشت رزمی، اجرای عملیات گشت زنی در حال حمل سلاح و درگیری با واحدهای شناسایی شده دشمن در صورت لزوم و سنجش میزان توانمندی آنها و تسلیحات در اختیار آنان مدنظر می باشد که بالگردهای سبک، به دلیل ابعاد کوچکتر و مانورپذیری بالاتر، برای اجرای اینگونه مأموریت ها مناسبتر هستند.در پشتیبانی از نیروهای زمینی، حمله به مواضع نیروهای دشمن، اجرای آتش روی آنها، انهدام سنگرهای دشمن و حمله به ادوات نیمه سنگین و سنگین(تانک ها، نفربرها و ...) که منجر به کاهش فشار روی نیروهای خودی می گردد در دستور کار است.
شاهد285 به عنوان یک بالگرد سبک و پر تحرک، دقیقاً در رده بالگردهایی برای اجرای هر چه بهتر مأموریت های پیش گفته قرار دارد.این بالگرد دارای برد بالای 800 کیلومتر بوده و مداومت پروازی مطلوب آن که حدود 5 ساعت است، امکان باقی ماندن آن در آسمان بدون نیاز به دفعات زیاد بازگشت برای سوختگیری را ممکن می سازد.
استفاده گسترده از مواد کامپوزیتی غیر فلزی، علاوه بر کاهش وزن پرنده و جذب و کاهش انرژی امواج راداری، فواید دیگری نیز دارد. از آن جمله می توان به عدم ایجاد خوردگی و زنگ زدگی( که در فلزات، پدید می آید)و در نتیجه امکان کار در محیط های گوناگون، جذب و مستهلک کردن ارتعاشات تولیدی موتور و همچنین عمر و دوام بالاتر قطعات مربوطه اشاره داشت. کاهش وزن پرنده در اثر استفاده از مواد کامپوزیتی که از فلزات سبکتر هستند، باعث افزایش وزن محموله قابل حمل این پرنده نیز می شود.به نظر می رسد در طراحی شکل بدنه، سعی بر ایجاد قابلیت های پنهان کاری راداری شده است که در استفاده از سطوح شکسته با زاویه های غیر 90 درجه، نمود دارد.جایگاه حمل جنگ افزار، یک عدد در هر طرف بدنه است که هر یک امکان نصب یک یا دو پرتابگر هفت تایی راکت 2.75 اینچی را دارد.در تصاویر مختلف بالگرد شاهد، تیرباری مستقر در دماغه دیده می شود، یک نمونه تیر بار کالیبر 7.62 میلیمتری ثابت و یک نمونه هم سوار بر یک مکانیزم دو درجه ازادی که امکان گردش در سمت( چپ و راست) و ارتفاع(بالا-پایین) را می دهد. همچنین بر روی سقف کابین آن نیز وسیله ای که به نظر یک سامانه الکترواپتیک یا حرارتی بوده و قابلیت نصب و جدا شدن را دارد، مشاهده شده است.نمونه دریاییبه گزارش مشرق با استفاده از طرح بالگرد شاهد285، یک نمونه دریایی هم توسعه داده شده که دارای شباهت های ظاهری بسیاری با نمونه زمینی است و شاهد285سی نامیده شده است. از جمله تفاوت های نمونه دریایی و زمینی شاهد 285، نصب یک رادار جستجوی سطحی در دماغه نمونه دریایی است که دارای شباهت هایی با انواع موجود در شناورهای دریایی تندرو می باشد و از اینرو کمینه برد آن بین 30 تا 40 کیلومتر تخمین زده می شود؛ این رادار به جای تیربار تک لول نصب شده است.
رنگ استتار آبی روشن، برای محیط های دریایی در این نمونه، به کار گرفته شده و تاکنون دو نوع سلاح موشکی بر روی آن دیده شده است. موشک های شناخته شده ضد کشتی «کوثر» با وزن 120 کیلوگرم و برد حدود 25 کیلومتر(که در اثرشلیک از بالگرد، افزایش هم می یابد) که یک فروند در هر سمت بالگرد نصب شده است.
همچنین موشکی با نام «سدید1» که در مقر چهارتایی در دوطرف بالگرد نصب شده و بنا به اظهارات منابع، دارای هدایت لیزری و برد 10 کیلومتر است و احتمال بکارگیری این موشک در نمونه زمینی این بالگرد هم وجود دارد. البته سلاح های موشکی آزمایش شده بر روی این پرنده، تنها شامل انواع مذکور نیست .
شباهت های بسیاری بین دو نوع بالگرد شاهد 278 و 285 دیده می شود. در واقع تفاوت های ابعادی عمده، طول کشیده تر نمونه دریایی به اندازه یک متر و قطر بیشتر ملخ دم به اندازه 6 سانتی متر است. با توجه به اینکه بالگرد های خانواده شاهد، جزو اولین بالگردهای ایرانی هستند که به تولید انبوه رسیده و وارد یگان های عملیاتی شده اند و طراحان ایرانی در ایجاد تغییرات لازم بر روی آنها تلاش زیادی داشته اند، استفاده حداکثری از طرح ها، قطعات و سامانه های یکسان، باعث کاهش چشمگیر زمان توسعه طرح، هزینه های طراحی و تولید، فرایند آموزش خدمه پروازی و تعمیر و نگهداری گردیده و امکان استفاده از قطعات مشترک هر یک از دو نمونه را بر روی دیگری، در شرایط محیط رزمی فراهم می کند که به افزایش آمادگی عملیاتی این بالگردها در یگان های مربوطه نیز می انجامد.بنابر ظاهر، ملخ های اصلی و ملخ های دم، بخش هایی از بدنه اصلی و دم در دو بالگرد شاهد 278 و 285 مشابه می باشند و با توجه به اطلاعات منتشره از توان موتور و بیشینه وزن برخواست این دو بالگرد، قاعدتاً موتور و سامانه انتقال توان نیز مشترک می باشند که جزء مهمترین بخش های هر بالگردی هستند.
همچنین سامانه های داخل کابین نیز دارای اشتراکات فراوانی هستند و از نمایشگرهای چندمنظوره(MFD) نیز در این بالگردها استفاده شده است.مشخصات فنی، عملیاتی نمونه شاهد AH-85A :مشخصات عملکردی:سقف پرواز ایستایی(IGE) : 3350 مترسقف پرواز ایستایی(OGE): 2040 مترسقف پرواز سرویس: 4160 متربیشترین نرخ صعود: 6/7 متر بر ثانیهبیشرین سرعت: 225 کیلومتر بر ساعتبرد(5000پایی): 875 کیلومترمداومت پروازی: 5 ساعتمشخصات فنی:طول: 84/11 مترعرض: 78/2 مترارتفاع: 42/3 مترقطر روتور اصلی: 16/10 مترقطر روتور دم: 57/1 متروزن خالی: 820 کیلوگرمحداکثر وزن برخاست: 1450 کیلوگرمحداکثر قدرت موتور 420 اسب بخارکاربردها:• اجرای آتش با قابلیت درگیری نزدیک• پرواز سرعت بالا در ارتفاع پایین• جستجو و هدف یابی• شناسایی رزمیویژگیها:• بدنه و پره ها از مواد مرکب پیشرفته• عملکرد در شرایط جغرافیایی متنوع• قابلیت انجام مأموریتهای مختلف• عملکرد بالا
۹۰/۱۲/۰۸
۰
۰
مصطفی نداف
واقعا عالی بود
ممنون که به این زودی جواب دادین
منتظر مطالب زیبای دیگرتان هستم