در خارمیانه عربستان، اسرائیل و ترکیه بیش از ایران در سال ۲۰۲۳ برای صنایع نظامی خرج کردهاند. عربستان با ۷۵ میلیارد دلار بودجه نظامی نه تنها در خاورمیانه اول است که در جهان هم بعد از آمریکا، چین، روسیه و هند در جایگاه پنجم ایستاده است.
موسسه بینالمللی تحقیقات برای صلح موسوم به «سیپری» در تازهترین گزارش خود در خصوص بودجه نظامی کشورهای مختلف، میگوید ایران در سال ۲۰۲۳ نسبت به سال ۲۰۲۲ هزینههای نظامی خود را افزایش داده است.
بر اساس این گزارش که بر پایه آمارهای رسمی و دولتی کشورهای مختلف جهان حاصل میشود، جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۲۳ مبلغ ۱۰ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار صرف هزینههای نظامی کرده است. این عدد نسبت به سال ۲۰۲۲ شش دهم درصد افزایش یافته است.
بر اساس اعلام این موسسه، میزانی که ایران برای هزینههای دفاعی خرج کرده معادل ۲.۱ درصد تولید ناخالص داخلی کشور بوده است.
بیشترین هزینههای نظامی جهان در سال ۲۰۲۳
در منطقه خاورمیانه کشورهای عربستان سعودی، اسرائیل و ترکیه بیش از ایران در سال ۲۰۲۳ برای صنایع نظامی خرج کردهاند. عربستان با تخصیص ۷۵ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار نه تنها در منطقه خاورمیانه در رده نخست قرار دارد که حتی در جهان هم بعد از ایالات متحده آمریکا، چین، روسیه و هند در جایگاه پنجم ایستاده است.
بعد از عربستان این اسرائیل است که با صرف ۲۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار در جایگاه دوم در منطقه خاورمیانه و پانزدهم جهان ایستاده است. ترکیه هم با ۱۵ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار در رده بیست و دوم دنیا قرار دارد و بیش از ایران در امور نظامی هزینه کرده است.
بر اساس نتایج این تحقیق، رتبه ایران در ردهبندی جهان نسبت به سال ۲۰۲۲ هفت رده بالاتر رفته و از جایگاه ۳۳ به رده ۲۶ رسیده است. سهم ایران در کل هزینههای تسلیحاتی در جهان در سال ۲۰۲۳ حدود چهار دهم درصد بوده است. این در حالیاست که عربستان سعودی، اسرائیل و ترکیه به ترتیب سهمی ۳.۱، ۱.۱ و شش دهم درصدی از کل هزینهکرد در صنایع نظامی در سال ۲۰۲۳ جهان داشتهاند.
این گزارش که هزینهها در صنایع نظامی کشورهای مختلف در تمامی نهادهای مربوطه را مورد بررسی قرار داده میگوید سهم هزینههای نظامی اختصاص یافته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دستکم از سال ۲۰۱۹ به بعد رو به افزایش بوده است.
بر این اساس سهم سپاه پاسداران در کل هزینههای نظامی ایران در سال ۲۰۱۹ حدود ۲۷ درصد بوده اما این میزان در سال ۲۰۲۳ به ۳۷ درصد افزایش یافته است.
علاوه بر این در سال ۲۰۲۳ هزینههای مربوط به خرید هواپیما از شرکت صنعتی هواپیماسازی ایران (هسا) نیز در مدت مشابه ۲۷ درصد افزایش یافته است.
از تولیدات هسا میتوان به هواپیماهای بدون سرنشین (پهپاد) که سپاه آنها را تولید و مورد استفاده قرار میدهد اشاره کرد.